ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ
Μόσχα 1918 - Οδησσός 1919
ISBN 9789604588190

Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες: 256
Τιμή:  11.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588190

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 77111259

ΜΠΟΥΝΙΝ ΙΒΑΝ
Μετάφραση από τα Ρωσικά: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό "Άμυνα & Διπλωματία", Ιανουάριος 2019

Οι «Μέρες καταραμένες» είναι το ημερολόγιο που κρατούσε ο Ιβάν Μπούνιν τα δύο πρώτα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1917 που κατέλυσαν όχι μόνο το παλιό καθεστώς αλλά και ολόκληρο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της ρωσικής κοινωνίας. Η ανατροπή των πραγμάτων, η εμφάνιση νέων άγριων ηθών, οι σφαγές, οι εξανδραποδισμοί, οι ταπεινώσεις, ο μόνιμος τρόμος και το άδηλο μέλλον καταγράφονται από τον συγγραφέα με επιμέλεια αλλά και ευαισθησία, θέλοντας να αφήσει με αυτό τον τρόπο μία μαρτυρία της εποχής, όπου ένα μέρος του ρωσικού επιχείρησε το άλμα στο μέλλον, μα βρέθηκε στο κενό.

O Ιβάν Μπούνιν, κατέχει μία ιδιαίτερη, ξεχωριστή θέση στα ρωσικά γράμματα του 20ού αιώνα. Και αυτό όχι μόνο γιατί ήταν ο πρώτος Ρώσος συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ (1933), αλλά γιατί, ουσιαστικά, ήταν εκείνος που με τα έργα και το ήθος του έχτισε τη γερή και στερεή γέφυρα που συνδέει τη ρωσική γραμματεία του 19ου αιώνα, με εκείνη του 20ού.

Ευπατρίδης στην ζωή και τη λογοτεχνία, δεν αποδέχτηκε ποτέ την ανελευθερία ως πρόταση κοινωνικής οργάνωσης είτε αφορούσε το τσαρικό καθεστώς, είτε εκείνο των Μπολσεβίκων. Απορρίπτοντας τη νέα σοβιετική εξουσία, αφού περιπλανήθηκε μέσα στις φωτιές και τα χαλάσματα του Εμφυλίου πολέμου, μετανάστευσε στη Δυτική Ευρώπη, όπου ξεδίπλωσε το ταλέντο του, έχοντας πάντα βαθιά μέσα του τη νοσταλγία για την χαμένη πατρίδα και το ρωσικό τρόπο ζωής.

Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης σπούδασε φιλοσοφία στο Κίεβο και Θεολογία στο Α.Π.Θ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην τεχνική εκπαίδευση και ακόμα περισσότερα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει μεταφράσει δεκάδες βιβλία Ρώσων συγγραφέων, ποιητών και στοχαστών. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Κάτοικος Μεταξουργείου: Ημερολόγιο Κρίσης» (2012), «Γράμματα από τη Ρωσία» (2017). Έχει μεταφράσει τα «Ρώσικα Πασχαλινά Διηγήματα» (2017), «Γράμματα από τα Γκουλάγκ» (2017), «Ο κομμουνισμός ως θρησκεία» (2018) και προλογίζει την ελληνική έκδοση του «Η Επινόηση της Σύγχρονης Ρωσίας» του Αρκάντι Οστρόφσκι (2017).

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --