ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΦΙΞ FIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Τάκης Χ. Ζενέτος, Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης Σημείο τομής στην Ιστορία του Κτιρίου
ISBN 9789604588275

Έτος έκδοσης 2017
Σελίδες: 448
Τιμή:  58.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588275

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 77110756

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΟΡΑ

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 25-05-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "ΔΟΜΕΣ", Ιούνιος 2018
Ιστοσελίδα slus.gr, Ιούνιος 2016 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα των Συντακτών, 07-07-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "DOCUMENTO", 05-08-2018
Εφημερίδα των Συντακτών, 28-12-2018
Εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ", 19-01-2019

Το κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού εκπροσωπούσε την αρχιτεκτονική νεωτερικότητα της μεταπολεμικής Αθήνας και την παραγωγική δυναμική μιας οικονομίας που είχε στόχο την ανάπτυξη. Και τα δύο βρέθηκαν στη δίνη της παρακμής στο τέλος του 20ου αι, τότε που η σωτηρία του κτιρίου, με υπογραφή Τάκη Ζενέτου και Μαργαρίτη Αποστολίδη, αποτέλεσε αντικείμενο συστράτευσης πολλών αρχιτεκτόνων.

Ακούστε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΑ για την παρουσίαση του βιβλίου.

Το λεύκωμα αυτό πραγματεύεται την ιστορία του, από την αρχική λειτουργία του ΦΙΞ, ένα κτίριο μοντέρνο και ιδανικό στη σημειολογία της αρχιτεκτονικής αντίληψης, έως και σήμερα που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα χώρο που ενσαρκώνει μια πολυδιάστατη, αντιφατική και γοητευτική ιστορία παραγωγικών και οικοδομικών μεταλλάξεων μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Το ενδιαφέρον του βιβλίου έγκειται σε αυτή την ανατομική εμβάθυνση και την προσπάθεια να αναδειχθεί σε βάθος χρόνου το ΦΙΞ /ΕΜΣΤ μέσα από τη διαστρωμάτωση της διαρκούς αλλαγής του.

Η ιστορία της μπύρας ΦΙΞ είναι μεγάλη και η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας. Η συγγραφέας προβάλλει τη δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ. Αναλύονται το δίκτυο των εργοστασίων, τα μηχανήματα, η διαφήμιση, η επέμβαση εκσυγχρονισμού από τους Ζενέτο και Αποστολίδη.

Ένα λεύκωμα με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας, που αποτυπώνει την ιστορία ενός κτιρίου ορόσημου στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Η Ντόρα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 2017 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και τη Ρώμη για την υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων έργων και έχει λάβει μέρος, κερδίζοντας διακρίσεις, σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --