ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ
Οι μαρτυρίες της Τασούλας Μουτάκη και του Ηλία Ιωαννάκη για την 7η Μεραρχία του ΔΣΕ στη Θράκη, την υπερορία και τον επαναπατρισμό
ISBN 9789604582716

Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες: 232
Τιμή:  13.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582716

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 77110922

ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Επ.)
ΜΠΟΝΤΙΛΑ ΜΑΡΙΑ (Επ.)
ΤΣΕΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (Επ.)

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Συνέντευξη Κατερίνας Τσέκου akamas.wordpress, 10-06-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "Σελιδοδείκτης", 25-02-2019 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εκπομπή "ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ", ΑΘΗΝΑ 9.84, 16-06-2019 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Με το βιβλίο αυτό εγκαινιάζεται μια εκδοτική απόπειρα που τιτλοφορείται «Οριακές μαρτυρίες για τη δεκαετία του 1940». Πρόκειται για μαρτυρίες που δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στον δημόσιο λόγο για τη δεκαετία του 1940, καθώς δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη οι ανάλογες «κοινότητες μνήμης» που θα τις διαχειριστούν και θα τις μετασχηματίσουν σ’ ένα αφήγημα δίπλα στα υπόλοιπα.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση – μια κατάσταση «οριακότητας», δηλαδή απουσίας ταξινόμησης – είναι που καθιστά τις συγκεκριμένες μαρτυρίες «οριακές», και κατά συνέπεια ονοματοθετεί και τη συνολική εκδοτική απόπειρα ως «σειρά».

Η πρώτη διπλή μαρτυρία, που κατατίθεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς, αφορά την 7η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που έδρασε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σημαδεύτηκε από τα βασανιστήρια που υπέστησαν συγκεκριμένοι μαχητές από τους συντρόφους τους.

Παρά το γεγονός ότι για τα βασανιστήρια αυτά έχουν ειπωθεί αρκετά, από τις αφηγήσεις των δύο πρωταγωνιστών αυτού του βιβλίου διαφαίνεται η απουσία μιας «κοινότητας μνήμης» που να έχει διαχειριστεί αποτελεσματικά το τραύμα τόσο των ίδιων των θυμάτων των βασανιστηρίων όσο και της «κρίσιμης», όπως μας επισημαίνει η σχετική βιβλιογραφία, δεύτερης γενιάς.

Η Κατερίνα Θ. Τσέκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Σλαβικών Λαών του ιδίου Τμήματος, και Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο της “Προσωρινώς διαμένοντες… Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας (1948-1982)”,(2010).

Ο Βασίλης Κ. Δαλκαβούκης σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάσκει εθνογραφία και κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του “Γράφοντας Ανάμεσα. Εθνογραφικές δοκιμές με αφορμή το Ζαγόρι”. (2015).

Η Μαρία Μποντίλα είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης και δόμησης ταυτοτήτων. Έχει μελετήσει την εκπαίδευση των ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --