ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις (1959 - 1996)
ISBN 9789604588015

Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες: 328
Τιμή:  17.00 €  
eBOOK: 9.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588015

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 77111601

ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ Π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Πρόλογος: Γιώργος Μαλούχος, Εισαγωγικό Σημείωμα: Alexander Kitroeff

Περιεχόμενα
Πρόλογος Γ. Μαλούχου
Εισαγωγή A. Kitroeff
Πρόλογος συγγραφέα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Άρθρο του συγγραφέα στο in.gr, 28.03.2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
"Athens Voice", Απρίλιος 2018
Περιοδικό "Άμυνα και Διπλωματία", Μάιος 2018
Περιοδικό "ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ", Ιούνιος 2018
Συνέντευξη του συγγραφέα στον ANT1 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ", 23-08-2019 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "ysterografonews.gr", 27-08-2019 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΜΑΡΥΣΙΑ", 30-08-2019

Ο εκτός συνόρων Ελληνισμός έχει επιδείξει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του μητροπολιτικού κέντρου και η προσφορά του είναι αδιαμφισβήτητη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της διασποράς, ο οποίος σφράγισε με την πολιτεία του μια ολόκληρη εποχή για την ελληνική κοινότητα της Αμερικής.

Γεννημένος στην Ίμβρο, την ταραχώδη περίοδο μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σύγχρονη Τουρκία, βίωσε ο ίδιος τις πολιτικές διακρίσεων εναντίον των μειονοτήτων και μετανάστευσε στις ΗΠΑ αναζητώντας ένα περιβάλλον ελευθερίας και δικαιοσύνης. Θήτευσε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο –και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη- Αθηναγόρα και με τις μετέπειτα ενέργειές του αναβάθμισε το κύρος της Ορθοδοξίας στον νέο κόσμο.

Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να υποστηρίξει τον αγώνα των Αφροαμερικανών για τα πολιτικά δικαιώματα και περπάτησε πλάι του στην πορεία της Σέλμα, αγνοώντας τους κινδύνους της ρατσιστικής βίας. Έλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, ειδικά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και υπήρξε ένας εκ των ιδρυτικών παραγόντων του «ελληνοαμερικανικού λόμπι» συμβάλλοντας στη διατήρηση των καλών διμερών σχέσεων ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Η αναγνώριση της προσφοράς του από τον πολιτικό κόσμο της Αμερικής τον ανέδειξε σε συνομιλητή των συγχρόνων του Προέδρων καθώς επίσης και των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά ζητούσαν τη συμβουλή του.

Η ανά χείρας μελέτη προσεγγίζει κριτικά τα παραπάνω ζητήματα χωρίς όμως να αποτελεί ένα βιογραφικό σημείωμα. Πρόκειται περισσότερο για μία ενδελεχή ανάλυση του πολυσχιδούς πολιτικού έργου του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις σχέσεις διασποράς-εθνικού κέντρου υπό το πρίσμα της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων.

Ο Αθανάσιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία στο Graduate Institute of Political and International Studies του Reading University κι έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει τιμηθεί με την υποτροφία ΝΑΤΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι συνεργάτης του ιδρύματος Friedrich-Naumann-Stiftung für die Freiheit με αρμοδιότητα την εκπόνηση κι εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι απόψεις του φιλοξενούνται τακτικά στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Facebook: @iakovosarchbishop

http://www.archbishopiakovos.org/

https://archbishopiakovos.wordpress.com

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --